Pohjois-Amerikan siitosoriiden rankinglista kommentteineen

On varmasti jokaiselle erittäin vaativa tehtävä yrittää arvostella suuren alueen siitosoriita puhtaasti niiden periyttämisen pohjalta; ottaa pois siittoloiden, osavaltioiden ja tammakannan merkitys ja miettiä: mitä kukin ori oikeasti jättää varsoilleen. Tämän tehtävän yritän nyt tehdä muistuttaen lukijoille, että alla lukemanne arvio on kuitenkin vain yhden ihmisen mielipide johon varmasti sisältyy niin oikeita kuin vääriäkin mielipiteitä. Mutta yritän tehdä tämän blogin mahdolisimman rehellisesti ja faktoja kunnioittaen.

Oriiden laittaminen ”parhaimmuusjärjestykseen” on myös kyseenalaista. Varsinkin koska Pohjois-Amerikassa on nyt lähes 20 oritta jotka pystyvät jättämään huippuvarsoja kunhan saavat niille itselleen sopivia tammoja ja varsat pääsevät huippukasvattajien hoitoon ja myöhemmin huippuvalmennukseen. Tässä kuitenkin näkemykseni:

1. MUSCLE HILL

Ykköspaikasta ei ole edes kilpailua! Muscle Hill oli mielestäni Maailman kaikkien aikojen paras ravuri mukaan lukien Varenne, Bold Eagle, Moni Maker YM. Siitoksessa Muscle Hill on jatkanut samalla linjalla: valtava osa Pohjois-Amerikan supertähdistä on Muscle Hillin poikia tai tyttäriä. On totta, että kasvatajan vaikutus Muscle Hillin jälkeläisten menestykseen on myös suuri: varmaan 3/4 Muscle Hillin varsoista saa paljon apua jalka-asentojensa kanssa ensimmäisen elinvuotensa aikana. Jaloiltaan täysin virheetöntä Muscle Hillin varsaa löytää hyvin harvoin. Mutta sitten se muu osa varsoissa: Mikään muu ori ei jätä yhtä syviä jälkeläisiä joilla on todella suuri säkä. Etusääret ovat usein lyhyet ja etyuvuohiset silmiinpistävän pitkät. Varsat ovat usein etukorkeita ja pitkärunkoisia ja kuitenkin niiden selkä on huomattavan lyhyt. Lautanen on pitkä, vahva ja erittäin luisu. Takana on myös oikein lyhyt sääri.

On kuitenkin fakta, että Muscle Hill jättää myös monia tavallisia varsoja. Oriin ”heikkous” lieneekin jalkojen ohella jälkeläisten heterogeenisyys.

Kaikki nämä rakenteen hyvät ominaisuudet mahdollistavat suuren nopeuden ja ennen kaikkea poikkeuksellisen vauhtikestävyyden.Kun siihen lisätään hyvä kilpailupää, niin tämän hetken Maailman paras siitosori on Muscle Hill. On totta, että vähemmän ammattitaitoisten kasvattajien tulokset Muscle Hill-varsojen kanssa ovat heikompia koskanäistä varsoista iso osa tarvitsee apua jalkojensa muotoutumisessa ensimmäisenelinvuotensa aikana.

Hyvä esimerkki Muscle Hillin poikien luokasta on mielestäni Propulsion. Ori kuuluu Euroopassa TOP3 hevosiin, mutta sitä olisi vaikeaa mahduttaa Muscle Hillin TOP10 listalle.

2. CANTAB HALL

Cantab Hall oli varsana vinojalkainen, mutta vuosi huippukasvattajalla loi huippurakenteisen vuotiaan. Siitoksessa Cantab Hall on myös ollut monelle ristiriitainen ori: Sen varsat ovat hyvin varhaislahjakkaita  ja nopeita, mutta samalla juoksupäässä on ollut ongelmia. Varsinkin jos valmentaja on kokematon ja haluaa liian paljon ja liian nopeasti. Silloin Cantab Hallin varsat menevät tosi kovaa ensimmäisissä starteissaan ja niistä kehittyy helposti luovuttajia. Mutta jos valmentaja ja ensimmäisten kilpailujen kuski ovat fiksuja, niin Cantab Hallin varsat palkitsevat kilpailemalla kovalla tasolla vanhempinakin.

Rakenteellisesti heikko kohta on Self Possessediltä periytyvät vuohiset: Usein suppuvarpainen etupää javennot vuohiset saavat varsat melomaan, mikä monissa tapauksissa tuo liikevaikeuksia. Toinen heikkous on liian korkea ja lyhyt etujalan askel joka taas on perua joskus liian pystystä lavasta.

Kaikista oriista Cantab Hall tuottaa kuitenkin suurimmalla prosentilla kova ravaavia varsoja. Oikeasti lahjattomia varsoja ei juuri ole.

Kokonaisuutena Cantab Hall on kuitenkin edelleen kaikkien Pohjois-Amerikan oriiden kakkonen.

3. CHAPTER SEVEN

Chapter Seven oli aina kilpaillessaan huippuhyvä! Oriin uraa leimasi kuitenkin pienten loukkaantumisten ja sairastumisten jatkumo jonka takia esimerkiksi The Hambletonian jäi ajamatta. Heti ensimmäinen ikäluokka tuotti Walnerin (jonka uralla oli muuten myös samanlainen sairastumisen ja loukkaantumisten jana). Varsat ovat kuitenkin olleet hyviä, mutta myös kysymysmerkkejä löytyy.

Walner on huippu ja muitakin hyviä varsoja löytyy. Mutta ilman Walneria tulos on ”vain” hyvä. Esimerkiksi 2-vuotiaissa Muscle Mass pesi Chapter Sevenin puhtaasta tasavertaisista lähtökohdista New Yorkissa. Toki taakse jäi nippu kovia Credit Winnerin ja Conway Hallin johdolla. Eli ennen kuin Chapter Seven jättää uusia tähtiä ja useammassa ikäluokassa, ei sitä voi julistaa pysyvästi Muscle Hillin tai edes Cantab Hallin tasolle. Ori on kuitenkin hyvällä tiellä. Tätä korostaa vielä se, että Chapter Seven on erisukuinen ori nykymarkkinoille. Jo se takaa oriille huipputammat. Varsojen huippuhintoja tukee se ettei pakastetta juuri saa Eurooppaan. Kun Chapter Seveniläistä ei saa Euroopasta, niin hinnat nousevat huomattavasti Atlantin toisella puolella.

Chapter Seven jättää moderneja ja kevyitä varsoja. Niiden Sire Stakesit ovat New Yorkissa, missä suurin osa radoista on puolen mailin mittaisia. Tämä on ollut selkeä vaikeus Chapter Seveniläisille: Puolen mailin radat ja niiden kaarteet ovat olleet vaikeita monelle Chapter Sevevenin varsalle. Samoin New York sääntö spermansiirron kiellosta jättää monen huippuvarsan lähettämisen Chapter Sevenin haaremiin tekemättä. Jos Chapter Sevenin varsa sadan alulle siirtospermalla New Yorkin rajojen ulkopuolella, niin syntyvä varsa ei saa osallistua New Yor Sire Stakeseihin. Ja tällöin varsan arvo laskee murto-osaan.

4. KADABRA

Kadabra on nykyoriista se kaikein ”erisukuisin”. Ori oli loistava radoilla, vaikka sitä ei oltu ilmoitettu Hamboon. Siitoksessa ori on astunut koko uransa Kanadan puolella Ontariossa, missä Kadabra on ollut kuningas pitkään. Tähän vaikuttaa myös Kanadalaisten ja jenkkien ajattelun erilaisuus: Kun Kanadalainen ajattelee: Kadabra on ollu hyvä pitkään ja sitä on selkeänäyttö. Astutan siis tammani sillä kunnes uudet oriit antavat parempia näytöjä. Jenkin ajatus puolestan kulkee: Kadabra on hyvä, mutta varmasti joku uusista on vielä parempi. Miksi siis astuttaisin Kadabralla kun joku muu on parempi! Jo tämä ajattelun erilaisuus on taannut Kadabralle ison haaremin jo pitkään vaikka sen USA:n puolella vaikuttavat hyvät kilpailjat (Muscles Yankee, Yankee Glide, Conway Hall, Andover Hall, RC Royalty  jne) ovat menettäneet pääosan haaremeistaan.

Ajat ovat kuitenkin muuttumassa ja Ontariossa kilpailu kiristyy. Erinomainen Muscle Mass siirtyi sinne. Jopa Muscle Hillin poika Resolve aloittaa Ontariossa; se on kuninkaan poika vaikka ei olekaan lähelläkään niitä lahjakkaimpia tai arvostetuimpia. Archangel siirtyi myös Ontarioon ja sen aloitus New Yorkissa oli kovaa luokkaa. Kovin kilpailu tullee kuitenkin mielestäni Hambovoittaja Royalty For Lifeltä; siksi hienoja RC Royaltyn pojan varsat olivat.

Kadabrasta on ajan myötä kehittynyt tammojen tuottaja: Kovin suuri osa parhaista Kadabran tuotoksista on tammoja. Samoin emänisänä Kadabra näyttää hyvältä, kun Kadabran pojat näyttävät floppaavan yksi toisensa jälkeen. Yleisesti hyvä Kadabralainen on se mikä muistuttaa isäänsä kaikkein vähiten: moderni, pitkäjalkainen, kevyt ja vielä jalo.

5. MUSCLE MASS

Muscle Mass teki ME:n 2-vuotiaana ja voitti kaikki lähtönsä. 3-vuotiaana ura oli vain kohtuullinen. Sitten ori siityi siitosoriiksi harvinaista reittiä: se myytiin Harrisburgin Mixed Salesissä! Oriin takana oli Kentuckiana Farms jolla oli juuri tuolloin suuria taloudellisia vaikeuksia sukupolvenvaihdoksesta johtuen. Ori ei päässyt nauttimaan huipputammoista tai suurimpien siittoloiden kiinnostuksesta. Silti tavallistenkin tammojen varsat menstyivät hienosti. Oriin sijoituspaikkakin muuttui pariinkin kertaan, mikä usein heikentää suosiota edelleen. Mutta Muscle Mass vain paransi ja nyt 2-vuotiaat New Yorkissa pesivät kovat kilpakumppanit puhtaasti. Ja vastassa olivat KOVAT oriit: Chapter Seven, Conway Hall, Credit Winner, RC Royalty jne. New Yorkissa olikin kovin ikäluokka 2-vuotiaita vuonna 2017.

Ainoa, mikä Muscle Massiltä vielä puuttuu on se suuri tähti, Hambovoittaja! Jos ori pystyy tulevina vuosina jättämään Hambovoittajan, niin tie TOP3 oriiksi on auki.

Rakenteellisesti Muscle Mass jättää parhaita varsoja Muscles Yankeen pojista. Tosin valkeita merkkejä ja jalkoja on paljon, mistä valmentajat eivät usein pidä.

6. EXPLOSIVE MATTER

Explosive Matter ei todellakaan ole ollut onnekas urallaan. Ensin sillä oli huono tuuri syntyä samaan ikäluokkaan Muscle Hillin kanssa. Explosive Matter ei ollut radoilla huonompi kuin vaikka Donato Hanover, mutta Donato sai aloittaa siitoksessa supertähtenä huipputammojen kanssa. Explosive Matter aloitti varjoissa siittolan jämäoriina niillä tammoilla mitä muilta oriilta yli jäi. Jos Explosive Matter olisi ollut Donaton ikäluokassa, niin se olisi ollut se supertähti ja ura olisi ollut huipulla alusta alkaen.

Hyvät varsat kehnommista lähtökohdeista ovat kuitenkin vuosi vuodelta nostaneet Explosive Matterin mainetta. On hyvin vaikeaa löytää oikeasti huono Explosive Matterin varsa; edes luokattomasta emästä. Aika on kuitenkin tekemässä tepposet Explosive Matterille: USA:n markkinoille on nopeasti tullut iso nippu uusia ja kiinnostavia oriita. Tästä johtuen Explosive Matter ei taaskaan saa ansaitsemiaan huipputammoja tai ansitsemaansa täyttäa astutuskirjaa. Jenkit kun aina valitsevat uuden oriin ennen vanhempaa; vaikka hyvääkin.

Explosive Matterin varsat ovat hyvänkokoisia, kevyitä ja hyväjalkaisia. Miinus tulee joskus pienestä säkästä ja rinnan syvyydestä. Monesta oriista on tullut ruuna lähinnä kiertyneiden kivesten takia.

7. MUSCLES YANKEE

Ori joka oli kuningas pitkään. Sitten se menetti kotinsa ja haareminsa (Peretti myi kaiken). Samalla markkinoille ilmestyi nuoria haastajia roppakaupalla. Muscles Yankee menetti tammansa… J vielä suureksi osaksi ilman omaan syytään. Mutta edelleen ori on yksi parhaista ravinopeuden periyttäjistä maailmassa!

8. YANKEE GLIDE

Yankee Glide on ilmiö! Ori, joka nousi absoluutiselle huipulle ilman huipputammoja ja pysyi siellä vain kohtuullisella haaremilla. Ehkä aikamme paras tammaperiyttäjä. Yksi vuosi sairaana siirsi oriin Kentuckyyn ja ne vähätkin hyvät tammat loppuivat. Jenkki haluaa uutta ja Yankee Glide saa luikua pikkuhiljaa unholaan. Hyvä ori aina!

9. CREDIT WINNER

Credit Winner on hyvä ori. Erityisesti kun kilpaillaan puolen mailin ja kilometrin radoilla. Ja kun varsat ovat oriita! Aika alkaa ajaa New Yorkin entisen kuninkaan rankingisa alaspäin, mutta hyvä ori on edelleen kyseessä!

Rakenteellisiä puuteita: pieniluiset etujalat, joissa vielä pitkä ja supistunut sääri. Heikko lautanen, pitkä ja suora selkä.

Mutta ravi käy ja kevyellä rungolla varustetut varsat kestävät jopa New Yorkin kivikovilla radoilla.

10. ANDOVER HALL

Aikansa oritilaston ykkönen on monen muun  vanhemman oriin tavoin menettämässä haaremiaan. Ori ei ole syndikoitu, mikä laskeen uran loppupuolen astutusmääriä selkeästi ja näin nopeuttaa uran laskua.

Andover Hall jätti 2017 toisen Hambovoittajansa, mutta tuo ei ollut huippuhevonen eikä ansaittu voitto. Andoverilla itselläänkin oli parempi 3-vuotias varsa kuin se mikä Hambon voitti. Vaikka kaikki Andoverin luvut näyttävät miinuslukuja, niin kyseessä on edelleen ori joka pystyy jättämään tähtiä! Tosin Andoverin heikkoutena on kovin heterogeninen jälkeläistö: huippua seuraa useita kovin tavallisia varsoja.

Heikkouksina raskas runko, lyhyet vuohiset pitkä ja suora selkä, suora lautanen ja usein ruma ja tyhmä pää.

11. DONATO HANOVER

Kaikista moderneista oriista Donato Hanover sai parhaat mahdollisuudet aloittaessaan uraansa: Hanoverin täysi tuki, Loistava syndikaatti tukena, Pennsylvanian parhaat Sire Stakesit. Kaikki pohjat olivat ideaaliset loistavalle siitosuralle. Alku oli hyvä, mutta moni oli tyytymätön kun tuloksia verrattiin haaremin tasoon. Kun tammojen taso ”normaalistui” niin ura alkoi laskea nopeasti. Nyt tuo sijoitus (11) on pääosin loistavien emätammojen ansiota ja todennäköisesti parin vuoden päästä sijouitus on taas alhaisempi.

Erityisesti ongelma on orivarsat: ne ovat liian raskaita, niillä on liian leveä rinta, pitkä selkä ja suora lautanen lisäävät ongelmia, eikä lyhyistä ja pystyistä vuohisista saa etuja. Näin Donatolaisilla on kyllä lahjoja, mutta ne laukkaavat liian usein kaarteissa ja vaivaantujat liian helposti. Tammavarsat ovat selkeästi parempia ja jopa hyviä; tähtiäkin on. Täälläkin yhdistelmä leveä rinta ja pitkä selkä on kuitenkin haittana.

Donato Hanoverin varsojen kapasiteetti on hyvä, mutta kaarrejuoksu ja vaivaantuminen ovat ylittämätön este.

12. CONWAY HALL

Paljon kuin Yankee Glide. Andoverin veli, joka ei koskaan saanut veljensä mahdollisuuksia. Conway on edelleen hyvä ori, muta tammat kaikkoavat uusille yrittäjille; varsinkin kun Walnut Hall luisuu kohti historiaa eikä sieltäkään löydy tammoja astuttavaksi. Puhtaasti tuloksilla Conway Hall on paras kovasta veljesarjasta Andover/Angus/Conway! Erinomainen emänisä ja loistava isänisä!

Puutteita pieni koko, usein pieni säkä, lyhyet vuohiset. Isona plussana älykkyys ja loistava juoksupää sekä ravilahjat kaikilla varsoilla!

13. RC ROYALTY

Yksi hienoimmista ilmestyksistä raveissa. Loistavan nopea 2-vuotias joka oli ravurina vertansa vailla; mikään muu ravuri ei ole pystynyt ravaamaan New Yorkin vaikeilla radoilla niin kovaa rytmin tain tasapainon kertaakaan rikkoutumatta.

Farmilla ei ollut hyviä tammoja; ei niitä ollut omistajallakaan. New Yorkin pienet ikäluokat tuottivat tavallisista tammoista loistavia kilpahevosia. Niin hyviä, että jopa suuret ja mahtavat halusivat lähettää tammansa RC Royaltylle. Mutta liian iso astutusmäärä ja kokematon oppilaitos sijoituspaikkana ei ollut ideaali yhdistelmä: suuri osa tammoista jäikin tyhjäksi! Ori sai huonospermaisen maineen (osaksi ansiosta). Mutta hyvät tammat katosivat kuin tuhka tuuleen.

Lopputuloksena RC Royalty ei ole vielä koskaan astunut laatutammoja. Aina kun se on saanut edes lähes tasavertaisen mahdollisuuden, on se ollut loistava periyttäjä! Kuten Suomen 3-vuotiaatkin osoittavat.

RC Royalty ohittisi suurimman osan edelleen rankatuista jos se saisi tuon ansaitsemansa mahdollisuuden!

14. ARCHANGEL

Hieno ori katsoa. Ja hyvä radoilla, vaikka ei huippu ollutkaan. Ensimmäiset varsat ovat nyt 3-vuotiaita (2-vuotiaita ei ole yhtään) ja ne menevät hyvin. Jos jatko on ensimmäisen ikäluokan tasoa, niin Archangel tekee vielä ison nousun listalla!

15. TRIUMPHANT CAVIAR

Ori joka jäi radoilla Muscle Hillin ja Explosive Matterin varjoon. Täysin erisukuinen ori, joka jättää tavallisista tammoista hyviä ja hienoja varsoja. Tuskin kuitenkaan nousee Ohiosta kansainväliseen maineeseen. Sijoituspaikka ja tammakanta eivät anna mahdollisuuksia siihen mitä ori ansaitsisi!

16. SWAN FOR ALL

Keskilännessä Inidianassa astuva ori on täysin omaa luokkaansa omalla alueellaan. Muutama varsa on onnistunut myös isoilla radoilla ja avoimella tasolla. Sijoituspaikka ja osavaltio tuskin antavat mohdollisuuksia enempään. Ori on kuitenkin hyvä!

17. WISHING STONE

Pieni taistelija jonka juoksupää ja rakenne ovat täyden kympin arvoisia. Kokoakin voi olla suka päässä 150cm.

Mutta ne vähät varsat ovat isäänsä isompia ja osaavat ravata. Sijoituspaikka Ohiossa ja Eurooppalainen syndikaatti vaikeuttavat nousua suurilla näyttämöillä. Lupaava ori!!

18. MUSCLE MASSIVE

Hambovoittaja sai mahdollisuutensa Hanoverilla, mutta siirto Ohioon kertoo tärkeimmät. Kyseessä ei kuitenkaan ole huono ori! Varsoista iso osa on kuitenkin isoja, raskaita ja kömpelöitä, mikä riittää suosion romahdukseen. Ne pienemmät, kevyemmät ja urheilullisemmat varsat menevät hyvin.

19. CRAZED

Crazedin orivarsat ovet asiallisia. On jopa muutama avoimen sarjan hyvä hevonen. Mutta tammat ovat vaikeita ja huonoja!

20 DEWEYCHEATUMNHOWE

Ori joka sai kaiken: huipputammat ja valmentajat! Mutta tammojen tasoon nähden tulos on huono vaikka hyviäkin varsoja on.


Pian tulee kilpailuikään monen uuden ja mielenkiintoisen oriin varsat: Father Patrick, Trixton, EL Titan, Royalty For Life, Uncle Peter ja 2 vuotta myöhemmin Southwind Frank.

Trixton sai ensimmäisenä vuotenaan parhaat tammat ja suurimman haaremin. Father Patrick sai huipputammat vasta toisena vuotenaan. EL Titanin varsat ovat heikommista emistä mutta ne olivat hienoja ja ne osasivat todella ravata. Royalty For Life ei ole kaikille tuttu, vielä, mutta varsat olivat poikkeuksellisen hyviä. Uncle Peter voi yllättää Ohiostakin käsin!