Jenkkien ensimmäisen ikäluokan oriit 2018

Vuonna 2018 tulee 2-vuotiaiksi poikkeuksellisen monen potentiaalisen oriin varsoja. Vuoden 2011 ikäluokka ravureissa oli yksi ehdottomasti tasokkaimmista Pohjois-Amerikassa. Samaan aikan aloitti siitoksessa myös edellisen ikäluokan ylivoimaisesti paras ori. Yleensä Pohjois-Amerikassa aloittaa samana vuotena siitoksessa 1-2 potentiaalista huippuperiyttäjä; joskus ei yhtään. Mutta nyt samana vuonna aloitti peräti viisi poikkeuksellisen mielenkiintoista oritta! Alla on perusteltu mielipiteeni näistä jokaisesta:

TRIXTON

Trixton on suvultaan, kapasiteetiltaan ja raviltaan se täydellinen siitosori. Kun ori vielä syndikoitiin kattavasti jokseenkiin kaikkien merkittävien kasvattajien toimesta on samalla taattu, että Trixton astui ensimmäisinä vuosinaan siitoksessa maailman parhaan tammahaaremin.

Kuitenkin jokaisn oriin pitää näyttää varsojensa tuloksilla olevansa huippu myös siitoksessa. Tarkastin yli 50 Trixtonin ensimmäisen ikäluokan varsaa viime syksynä. Tuo tarkastus toi myös kysymysmerkejä: Trixton ei jätä jälkeläisiinsä yhtä yhtenäistä leimaa. Varsoja on kaiken kokoisia, rakenteisia ja jopa värisiä. Minä olen aina uskonut, että parhaat siitosoriit ovat ne, jotka leimaavat varsojaan voimakkaasti. Trixton voi nyt muuttaa mielipidettäni tästä asiasta, jos se onnistuu huipputasolla siitosoriina.

Toinen Trixtonin kysymysmerkki on sijoitusosavaltio: New Jersey ei tarjoa huippuluokan Sire Stakes ohjelmaa, mikä taas pienentää paitsi varsojen ansaitsemismahdollisuuksia, myös varsojen myyntihintoja.

Treenitiedot Trixtonin varsoilla ovat ihan ok luokkaa. Tulokset näemme myöhemmin.

FATHER PATRICK

Father Patrick oli yksi kaikkien aikojen lahjakaimmista ravureista. Tämä on kiistatonta, vaikka oriin uran loppu olikin vaisumpi kun kovat varsalahdöt ottivat veronsa. Hienoravinen, nopea ja vahva Father Patrick on ehkä potentiaalisin viisikosta vaikka senkin taivaalla on mustia pilviä.

Ensinnäkin Father Patricin syndikointi ei onnistunut yhtä hyvin, kuin Trixtonin. Moni laatukasvattaja piti pyydettyä hintaa liian korkeana ja jäi ulos syndikaatista. Samalla kävi niin, että ensimmäinen ikäluokka jäi suhteellisen pieneksi ja tammojen sekä kasvattajien taso ei ollut absoluuttista huippua. Toisaalta toinen ikäluokka on jo suurempi ja tammojen/kasvattajien taso kovempaa luokaa. Todennäköistä on, että Father Patricin toinen ikäluokka on paljon tasokkaampi, kuin ensimmäinen. Mutta jaksavatko jenkkikasvattajat satsata Patriciin jos ensimmäinen ikäluokka ei olisikaan poikkeuksellista tasoa.

Sijoituspaikka Pennsylvaniassa takaa loistavat Sire Stakesit ja sitä kautta aloittelijoista parhaat lähtökohdat kilpailuiden puolesta.

Treenitiedot ovat hyviä, mutta kuten odotetua eivät loistavia.

EL TITAN

Huippusukuinen ja lahjakas EL Titan ei saa samoja lähtökohtia, kuin kaksi kovaa kilpakumppaniaan. Oria ei syndikoitu eikä taustalla ollut yhtä suurimmista siittoloista. Toinen ongelma oriin suhteellisen vähäinen sperman tuotanto, mistä johtuen EL Titanin ikäluokat ovat kilpailijoita pienempiä ja myös ”tavallisemmista” emistä ja kasvattajilta.

EL Titanin varsat ensimmäisessä ikäluokassa kilpailevat hyvässä Ontariossa, missä asioita kyllä kertyy! Myöhemmin EL Titan siirtyi New Yorkiin missä palkintotaso on vielä korkeampi kunhan varsat pystyvät juoksemaan kovilla ja huonokaarteisilla puolen mailin radoilla.

Treenitiedot ovat taustoihin nähden hyviä.

ROYALTY FOR LIFE

Oman ikäluokkansa paras ravuri on ihme kyllä jäänyt varjoon. Upea ja kyvykäs Royalty For Life tuli tuntemattomalta valmentajalta ja sen suku oli täysin muotisukujen ulkopuolelta vaikka hyvä olikin. Omistajatkin olivat perinteisten ravipiirien ulkopuolelta. Ori syndikoitiin näistä syystä Kanadaan (Ontario), ja se sai paikallisilta kasvattajilta hyvän vastaanoton. On kuitenkin selvää, että Kanadassa ei ole USA:n vertaista tammakantaa. Mutta ikäluokat ovat kohtuullisen kokoisia.

Huutokaupoissa vain kohtuullisista emistä olevat Royalty For Lifen varsat olivat kuitenkin isänsä tavoin kaikkein hienoimpia ja ne osasivat poikkeuksetta ravata kiitettävästi. Monien yllätykseksi myös varsojen hinnat olivat paljon korkeampia, kuin mitä tammakanta olisi antanut ymmärtää. Mutta varsat olivat yksilöinä poikkeuksellisen hyviä ja niillä kaikilla oli isänsä leima.

Trenitiedot kaikkialta povaavat loistavia tuloksia Royalty For Lifen varsoille! Olisiko tässä Kadabran yksinvaltiuden lopettava ori Kanadaan? Mutta vielä on liian aikaista sanoa mitään lopullista. On kuitenkin selvää, että Royalty For Life on herättänyt kaikkien kovimpienkin ammattilaisten mielenkiinnon.

UNCLE PETER

Hyvä ikäluokkahevonen ja Cantab Hallin poika syndikoitiin Ohioon. Lähes kaikki paikalliset huippukasvattajat ostivat osuuden oriista ja Uncle Peter astui paljon ja paikallisesti tasokkaita tammoja!

Huuokaupoissa varsat olivat rakenteltaan asiallisia ja raviltaan hyviä. Onnistuminen paikallisesti Ohiossa on hyvin todennäköistä, mutta Grand Circuit tasolla vaativa tehtävä. Tammojen taso kun ei ole ehdotonta huippuluokkaa. On myös muistettava, että jos Uncle Peterin varsat hallitsevat Ohiossa, niin parempia tammoja kyllä ilmestyy haaremiin nopeasti!

Trenitiedot Ohiosta ovat ok luokkaa.