Pohjois-Amerikan oriiden ranking

Oriiden menestys ja järjestys muuttuu nopeassa tahdissa. Yritän alla taas kertoa oman näkemykseni oriiden ’paremmuudesta’ ja menestyksestä huomioiden oriiden sijoituspaikat ja niiden astuman tammakannan.

Rankingista jätetään pois lähteneet oriit(esim RC Royalty, Explosive Matter ja Donato Hanover) sekä eläköityneet orit (esim Muscles Yankee, Yankee Glide ja Credit Winner).

 • Muscle Hill

Muscle Hill on koko Maailman paras ori. Sitä se on ollut jo pitkään (sorry Ready Cash) ja en näen syytä, miksi tilanne muuttuisi radikaalisti lähitulevaisuudessakaan. Ori muutti kyllä Pennsylvaniasta takaisin New Jerseyhyn, mikä on pieni miinus ansioihin. Mutta Muscle Hillin poikien ja tyttärien tulot tulevat suurelta osin Grand Circuitista, joten dominanssi jatkunee.

 • Chapter Seven

Loistavasta kilpahevosesta on tullut erinomainen periyttäjä. Chapter Sevenin varsoissa on omat puutteensa, kuten pienehkö koko ja ohutluiset jalat, mutta korvaavina positiivisina asioina nähdään helppo ravi ja pitkä askelpituus sekä loistava kilpailupää ja jakso. Sijoituspaikka New Yorkissa tuo omat ongelmansa: kun siirtospermaa yli osavaltion rajojen ei hyväksytä, niin moni huipputamma ei tule Chapter Sevenille. Suuri osa vierailevista tammoista tulee jäätyään edellisenä vuotena tyhjäksi (varsan ei tarvitse lähteä kotoa). Chapter Sevenin sperma ei ole huippulaadukasta, mistä syystä astutusmäärä on hiukan muita huippuoriita alhaisempi ja varsamäärä pienempi. Paikan varaajia on kuitenkin satoja vuosittain, mutta vain reilu 100 tammaa saa paikan.

Toinen heikkous toistaiseksi on ollut lyhyt kilpailu-ura: Chapter Sevenin varsojen sanotaan ravaavan kisoissa kovempaa kuin ne pääsevätkään, mikä lyhyiden starttivälien ja pieniluisten jalkojen kanssa usein lopettaa huippuhyvien ylirehellisten varsojen kilpailu-uran liian nopeasti.

 • Father Patrick

Tämän oriin ensimmäiset varsat ovat vasta 3-vuotiaita, mutta ori on selkeästi huippu siitoksessa. Itse asiassa Father Patrick voisi hyvin olla tämän listan 2. Joka tapauksessa tämän listan kärkikolmikko erottu edukseen muista ja muodostaa oman joukkonsa muihin oriisiin verrattuna. Moni ammattilainen sanookin, että voittaakseen jotain suurta on omistettava vain näiden kolmen orin varsoja.

Father Patricillä on erinomainen sperma, mikä auttaa saamaan suuria ikäluokkia. Erikoista on varsojen kyky ravata: on hyvin vaikeaa löytää Father Patricin varsa, joka ei pääsisi starttiin ja ravaisi kovaa.

 • Cantab Hall

Father Patricin isä Cantab Hall pitää iästään huolimatta kiitettävästi pintansa kärjen lähellä. Valttina on poikansa tavoin kyky jättää erittäin laajaa tasoa. On vaikea löytää Cantab Hallin lahjatonta varsaa. Heikkoutena pidetään varsojen luonnetta: varsat tarvitsevat erittäin osaavan valmentajan jotta niiden halu kilpailla säilyisi. Cantabin varsat ovat niin varhaislahjakkaita, että niiden treenaaminen tai ’tappaminen’ ensimmäisissä kisoissa on jopa helppoa. Pohjoismaiset valmentajat näyttävät onnistuvan huonosti superlahjakkaiden Cantab Hallin varsojen kanssa jotka yleensä kulkevat parhaimmin puhtaassa hiittitreenissä.

 • Kadabra

Ori on yhtä vanha kuin Andover Hall, mutta menestyy edelleen kaikilla tasoilla. Tästä esimerkkinä 2019 Hambovoittaja Forbidden Trade. Myös tasoa löytyy ja noin yleisesti tammat ovat oriita parempia.Kadabra myös todistaa, että myös USAssa vanha ori pärjää kunhan se on tarpeeksi hyvä. Sperman laatu on aina ollut keskinkertaista, mutta iän myötä tämäkin asia heikkenee ja ikäluokat pienenevät. Mutta aina vaan Kadabra on pidetty ori!

 • Muscle Mass

Toinen hyvä Muscles Yankeen poika. Ori ei pienemmältä farmilta saa niitä parhaita tammoja, mutta varsat ovat juoksijoita ja parhaat pärjäävät huipullakin. Ori vaihtoi taas New Yorkista Ontarioon, mikä voi jopa olla plussa. Mutta Ontariossa on aina vastassa Kadabra, jota ei ole helppo voittaa. Hyvä ori joka tapauksessa.

 • EL Titan

Muscle Hillin lahjakas poika on minun mielestäni loista siitosori. Se ansaitsisi sijoituksen korkeammallakin, mutta kun orin sperma ei anna mahdollisuuksia suurille astutusmäärille ja huipputammat eivät tule EL Titanille koska ori ei ole syndikoitu niin ori tuskin koskaan saa ansaitsemaansa mahdollisuutta. Varsamaksukin on vain puolet orin oikeasta arvosta, mutta tammamäärä pysyy silti pienenä ja tammojen taso huonompana kuin mitä tämä hieno ori ansaitsisi. Valitettavasti sijoitus tilastoissa tulee mitä ilmeisimmin laskemaan tammojen heikon tason ja pienen varsamäärän takia. Kyse on kuitenkin huippuorista!

 • Trixton

Tämän Muscle Hillin pojan kanssa tien huippuoriiksi piti olla selviö. Varsoista harva kuitenkin oli odotusten mukainen ja varsinkin orivarsat ovat olleet suuria pettymyksiä. Tammat sentään kilpailevat hyvällä tasolla. Oriin odotukset olivat niin korkealla, että nyt saadut tulokset ovat kaikille pettymyksiä. Tämä taas heikentää oriin tammojen tasoa ja samoin tammojen määrää ensi kesästä alkaen. On vaikea uskoa oriin saavan täyttä kirjaa tulevaisuudessa. Tämä taas nopeuttaa oriin arvostuksen laskua, mikä on aina erittäin vaarallista orin tulevaisuudelle. Laskussa edelleen, varsinkin kun Trixtonin ’helpon rahan lähteelle’ New Jerseyhyn on yht äkkiä ilmestymässä huippuoreja Muscles Yankeesta alkaen.

 • Swan For All

Andover Hallin paras poika siitoksessa taitaa olla Swan For All. Swan For All on viisaasti sijoitettu Indianaan jossa on koko USAn paras Sire Stakes ohjelma ja sen kautta valtavasti rahaa jaossa ilman huippuluokan kilpailua. Ori pitänee hyvän sijoituksensa oritilastoissa, mutta nousu korkeammalle on hyvin vaikeaa.

 • Conway Hall

Kolmas vanha ori tilaston kärkipäässä. Oriin hyväpäiset varsat ravaavat rahaa ja taso on laaja. Vaikka Grand Circuit varsoja tulee yhä harvemmin tammojen tason laskiessa kyseessä on kuitenkin hyvä ori. Huomioitava edelleen.

 • Andover Hall

Syndikoimaton Andover Hall ei saa enää tammoja vaikka astuu Hanover Shoe Farmilla. Ori pystyy kuitenkin edelleen jättämään huippuyksilön, mutta astutusmäärät ja varsojen hinnat ovat kovassa laskussa. Tämä on oikeastaan vääryys, koska kyseessä on kuitenkin kelpo periyttäjä joka on kuitenkin jäämässä täysveljensä Conway Hallin jälkeen kaikilla rintamilla.

 • Triumphant Caviar

Yksikiveksinen Triumphant Caviar on koko uransa ollut väärässä paikassa väärään aikaan. Radoilla ori sattui syntymään samana vuonna kuin Muscle Hill ja Explosive Matter. ikäluokan 3-4 paras hevonen näytti tasostaan huolimatta ’tavalliselta’ näitä superhevosia kohdatessaan. Mutta niin olisi näyttänyt melkein mikä tahansa muukin ori. Siitoksessa tulokset ovat koko ajan hyviä, mutta monen pienemmän asian takia kaikki ikäluokat jäävät pieniksi jolloin suosion nousu tulosten tasolle jää vain tulematta. Triumphant Caviar on selkeästi isäänsä Sjs Caviaria parempi siitosori, mutta ori pysynee valitettavasti kykyjään pienemmissä piireissä paljon EL Titanin tavoin.

 • Royalty For Life

RC Royaltyn poika voitto Hambletonianin ja on aloittanut asiallisesti Ontariossa. Sperman laatu saisi olla parempi, niin ikäluokat olisivat suurempia. Kyseessä on kuitenkin hinta/laatu suhteessa hyvä ori, joka pitänee asemansa vaikka Kadabran lyöminen voi olla vaikeaa.

 • Archangel

Upea Credit Winnerin poika on hyvä siitosori, jonka tammakanta ei ole kuin keskinkertaista. Kuten muutkin oriit tällä listalla kyseessä on kuitenkin hyvä periyttäjä

 • Muscle Massive

Muscle Massin täysveli voitti Hambletonianin, mutta ei ole siitoksessa lähelläkään varhaiskypsän täysveljensä Muscle Massin tasoa. Jokaisessa ikäluokassa on muutama kevyt ja urheilullinen varsa jotka menestyy, mutta suurin osa varsoista on isoja, raskaita ja kömpelöitä mikä on iso miinus.

 • Uncle Peter

Hieno kilpahevonen sai Ohiossa loistavan mahdollisuuden, jonka ori on käyttänyt vain kohtullisesti

 • Dejambro

Credit Winerin pojalta odotettiin paljon, mutta muut Ohion oriit kuten Triumphant Caviar ja Wishing Stone osoittivat olevansa paljon parempia

Seuraavina vuosina markkinoille tulee uusien huippulupausten ensimmäisiä ikäluokkia. Tässä alkumakua:

2020 aloittavat:

Southwind Frank: Lahjakas Muscle Hillin poika voisi olla mitä vaan, mutta heikko sperman laatu poista nopeasti huipputammat oriin listoilta. Tämä taas heikentää mahdollisuuksia onnistumisen.

Bar Hopping: Muscle Hillin iso ja kevyt poika Credit Winner emästä aloitti parhaalla paikalla Hanover Shoe Farmilla. Iso ikäluokka riittävän hyvistä emistä on seuraamisen arvoinen.

Creatine: Andover Hallin pojasta odotukset eivät olleet aluksi katossa. Mutta ne varsat tulivat huutokauppoihin ja muuttivat paljon: Varsat ovat hienoja, tasapainoisia ja niissä on isänsä leima. Hyvät siitosoriit kun useimmiten leimaavat varsojaa voimakkaasti. Ehkä Creatine pelastaa Andover Hallin perinnön USAssa?

2021:

Puhutaan vain ja ainoastaan Walnerista. Ori oli hyvän kokoinen, kevyt ja poikkeuksellisen lahjakas. Lisäksi se sai riittävän erisukuisena parhaat tammat huippukasvattajilta. Tammoista iso osa oli Muscle Hillistä. Varsat ovat kesällisinä poikkeuksellisen hienoja ja on helppo ennustaa, että huutokauppahinnat nousevat pilviin. Tässä on suurimpien odotusten ori vuosiin!!