Millä oriilla astuttaisin tammani 2020?

Olen käynyt läpi Suomessa todennäköisesti vuonna 2020 käytettävissä olevat oriit. Ohessa minun mielipiteeni siitä millä oriilla tamma kannattasi astuttaa, jos haluaa saada menestyvän varsan joka myös on keskimääräistä selvästi kaupallisempi.

Olen jättänyt pois kaikki ilmeiset ja ylikalliit oriit. Tämä lista ei ole tehty mitään oritta vastaan tai niitä moittimaan, vaan ihan ajatusmalliksi kasvattajille. Ymmärrän hyvin, että eriäviä mielipiteitä löytyy.

Pakasteoriit:

Conway Hall: Ori on jo vanha, mutta Conway pitää pintansa kaikilla rintamilla! Varsat voittavat paljon ja riittävät myös korkealla tasolla. Täältä löytyy se juoksupää!!

Creatine: Creatineen en uskonut pätkääkään ennen kuin näin oriin varsoja. Kaikki varsat ovat perineet isänsä leiman (mikä on oleellista hyville periyttäjille) ja ravitekniikka on erinomaista. Ehkä tämä ori ylittää odotukset tuloksillaan?

EL Titan: Oikein hyvä siitosori, jonka tähti laskee vain siksi että ori ei jenkkimarkkinoilla saa hyviä tammoja juuri lainkaan. Tammamääräkin on suhteellisen pieni, mikä on vahinko. Oriin puolia kun ei USAssa pidä juuri kukaan. Pakasteella kantavuustulokset eivät ole loistavia, mutta ori on minun mielestäni hyvä ja halpa.

Royalty For Life: Kahden ensimmäisen ikäluokan varsat ovat hintaan nähden hyviä.

Orlando Vici: Vanha ori, joka on edelleen hyvä. Ranskalaisten ’Conway Hall’.

Vahinko, että oriita Wishing Stone ja Triumphant Caviar ei saa Suomesta. Niissä olisi suuri potentiaali periyttäjinä halvan hinnan lisäksi!

Kotimaan oriit:

All Laid Out: Ori oli erittäin hyvä kilpahevonen, jonka juoksupää oli rautaa! Ne vähät Suomessa syntyneet varsat ovat menneet tarpeeksi hyvin minun melestäni.

Big Apple Deli: Harvinainen tapaus: Valmentajat ja omistajat ostavat mielellään Big Apple Delin varsoja ihan kelpo hinnoilla, kuten Ypäjän huutokauppakin taas todisti. Mutta jostain syystä kasvattajat eivät astuta tällä tuottoisalla Conway Hallin pojalla. Olisiko aika käyttää?

Brad De Veluwe: Yksi parhaista Suomessa syntyneistä jättää varsoja joista on pakko pitää!

Express Duo: Minulle vielä arvoitus, mutta jos Pekka kehuu ja käyttää itse, niin ori pitää ottaa vakavasti.

Jontte Boy: Osaranskalainen varsatähti, jonka varsoja odotin suurella kiinnostuksella! Nyt kun olen Jonten varsoja nähnyt, niin on pakko todeta ilman puolueellisuuden häivääkään: En ole nähnyt Suomessa oritta, joka jättää hienompia varsoja, kuin mitä Jontte Boy on nyt jättänyt. Jos ulkonäkö auttaa, niin Jontte Boy on periyttäjä!

RC Royalty: Kansainvälisesti meritoitunein ori Suomessa. Tänäkin vuonna tulokset USAssa ovat hyviä niin radoilla kuin huutokauppahinnoissa. Pakastelistalla on suuri määrä RC Royaltyä huonompia oriita!

The Bosses Lindy: Suomessa vaikuttaneista oriista se tuloksellisesti paras. Bossen varsa on helppo myydä hyvällä hinnalla ja sillä pärjää radoilla! Kansainvälisen tason ori siinä missä RC Royaltykin!

Kolmen oriin kohdalla mietin pitkään niiden ottamista tälle listalle. Ne kuitenkin jäivät ’varahevosiksi’ mutta jokainen niistä voi nousta yllä olevalle listalle piankin. Nämä oriit ovat Knows Nothing, Lexus Font ja Neighsay Hanover.

– MAS