Syksy ja huutokauppojen aika

On taas syksy ja huutokauppojen aika. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa oman mielipteeni koko maailman kaupallisimmista siitosoriista niin kuin minä tilanteen näen. Oriista muutama ei edes ole vielä siitoksessa, vaikka suurella todennäköisyydellä ensi keväänä ovatkin.

Vertailun tarkoitus on luokitella kaikki parhaat oriit kaupallisuuden ja varsanostajien kokeman potentiaalin mukaan järjestykseen. Tässä pitkän mietinnän tulos:

1. Muscle Hill

Selkeä valinta ykköseksi. Potentiaalia lisää oletettava päätös lopettaa myymästä Muscle Hillin pakastetta; tulevaisuudessa vain osuuden omistajat saanevat käytää oritta. Varsojen ylituotanto on jo vuosien ajan laskenut Muscle Hillin varsojen keskihintoja. Ainoa pilvi horisontissa on uudet huippuoriit markkinoilla: Edes Muscle Hill ei pysty saamaan suurta osaa maailman parhaista tammoista vanhetessaan. Markkina etsii aina uusia, nuoria tähtiä.

2. Ready Cash

Ranskan ylivoimainen hallitsija on niukka kakkonen. Ready Cashin spermaa saa edelleen pakasteena Ranskan ulkopuolella, mutta siemenen taso pakastettuna on sen verran heikko että ylituotantoa ei pääse syntymään.

3. Chapter Seven

Chapter Seven jättää varsoilleen loistavaa kapasiteettiä ja juoksupäätä. Ainoa ongelma on ollut terveenä pysyminen. Oriista ei ole myyty pakastetta ulkomaille, mikä pitää tarjonnan pienenä ja hinnat korkeina. Sijoituspaikka New Yorkissa (ei siirtospermaa) rajoittaa jonkun verran astutettavien tammojen tasoa.

4. Father Patrick

Superlahjakkuus radoilla näyttää pystyvän siirtämään lahjansa myös varsoille. Varsojen hintoja alentaa suuri tarjonta: Oriin sperma on huippuluokkaa ja sitä myydään suuria märiä joka puolella ravimaailmaa.

5. Walner

Suurten odotusten ori. Sperma on hyvää ja pakastekin olisi raporttien mukaan tasokasta, mutta omistajat eivät myy pakastetta (ainakaan vielä) kenellekään. Walner astui poikkeuksellisen tasokkaat tammat ja sen omistava syndikaatti saattaa olla tasokkain kautta aikojen. Ori saa myös tammat hyvin kantaviksi, joten Walnerin taustat ovat huippukunnossa.

6. Greenshoe

Vasta 3-vuotias superlahjakkuus (tosin hermoja epäillään syystäkin välillä) aloittanee siitoksessa 2020. Jopa Muscle Hillin vertaiseksi lahjakkuudeksi kuvailtu Greenshoe tulee olemaan kuumaa tavaraa.

7. Face Time Bourbon

Ranskan suuri 4-vuotistähti kuuluu ehdottomasti kärkipäähän.

8. Tactical Landing

Iso, kevyt ja pohjaton kapasiteetti! Jimmy Takter kutsuu Tactical Landingiä parhaaksi trenattavakseen Father Patricin ohella. Euroopan oloihin parhaana! Sperma on aivan huippuluokkaa ja pakastettakin on ja se toimii. Omistajat ilmeisesti myyvät hyvin rajoitetun erän (50 tammalle) ensi kesänä USAn ulkopuolelle.

9. Bold Eagle

Minusta kaupallisin vanhemmista Ready Cashin pojista. Ura on kyllä vedenjakajalla: ensi talvena pitää tulla tuloksia; muuten alamäki kutsuu

10. Cantab Hall

USAn ikuinen kakkonen on edelleen hyvä siitosori, jonka varsoista maksetaan (vaikka ei Ruotsissa). Ikä alkaa kuitenkin painaa ja tipuminen unohdettujen tähtien joukkoon on alkanut.

11. Kadabra

Kanadan kuningas jaksaa vanhanakin. Hambovoittajan jättäminen tuossa iässä on kova temppu kun varsat menevät muutenkin hyvin. Ori ei ole saanut ansaitsemaansa asemaa Pohjoismaissa.

12. Forbidden Trade

Tämän vuoden Hambovoittaja on monin tavoin arvokas ori: Se on yksi kovin harvoista Pohjois-Amerikan oreista, joka on riitävän erisukuinen astuakseen lähes kaikki USA:n huipputammat! Missä Forbidden Trade sitten aloittaakaan siitoksessa, tulee se saamaan paljon huipputammoja jotka eivät suvullisesti sovi muille oriille.

13. Readly Express

Hienon uran Timo Nurmoksella tehnyt Readly on jo nopeasti vakavan paikan edessä: ensimmäiset varsat tulevat 3-vuotiaiksi ja niiden pitä lentää että isä voisi pitää asemansa ja suosionsa.

14. Nuncio

Hieno kilpahevonen joka oli huipulla koko ikänsä. Amerikassa ura ei urkea koska ori oli kovan ikäluokkansa kolmonen. Keskinkertainen sukukaan ei auta, mutta ori on hyvä ja hieno. Se myös saa Ruotsissa paremman mahdollisuuden kuin mitä se olisi koskaan Atlantin takana saanut.

15. Love You

Vanha huippuperiytäjä on jo jäämässä jäähdyttelijöiden kaartiin, mutta taso ei ole heikentynyt.

16. Explosive Matter

Tämä hyvä ori on koko ikänsä joutunut elämään muiden varjossa, vaikka se olisi ansainnut paljon enemmän. Huipputammoja ori on saanut vain satunnaisesti, mutta tulos on hyvää.

17. Maharajah

Hieno kilpahevonen sai Ruotsissa ja Menhammarissa kaiken kuin tarjottimella: Ruotsin parhaat tammat ja laadukkaimmat kasvattajat, määrä on suuri. Kuitenkin tulokset on tehty Ruotsissa ja muissa maissa maine ei ole samalla tasolla. Nyt pitää nopeasti tuottaa uusia tähtiä; muuten alamäki on jyrkkä.

Listoilta on iän takia tiputettu kovin monia vanhoja huippuoriita. Kansainvälinen markkina etsii aina uusia huippuja ja vain ehdottomasti parhaat jatkavat suosittuina uransa loppuun asti. Oriit kuten Muscle Hill, Yankee Glide, Conway Hall, Andover Hall jne ovat edelleen kykeneviä tuottamaan tähden, mutta markkinat ovat unohtaneet ne ehkä syyttä.

Sitten on potentiaalisia oriita, jotka menettävät asemansa joka sperman laadun takia (esim Southwind Frank) tai sitten omistussuhteiden ja hallinnoinnin takia (esim minusta aivan huippuori EL Titan). Mikään ori ei voi nousta suosioon nykyaikana ilman huippuluokan tammojen ja kasvattajien apua.