Muutoksen tuulia on ilmestynyt pakastesperman käyttöä koskien. Moni suuri vaikuttaja Pohjois-Amerikassa on pettynyt pakastesperman vaikutuksiin ja uusista huippuoriista ei välttämättä tulevaisuudessa saa pakastespermaa Eurooppaan (paitsi osuuden omistajille)! Tässä esitettyjä perusteluja:
1. Sperman pakastaminen varsinaisen astutuskauden jälkeen on liian kova urakka oriille. Kun rasitus lisääntyy, niin oriit menettävät liikarasituksesta johtuen siitoskykyään nuorempina.
2. Kun Euroopassa saa käyttää huippuoriiden spermaa, niin jenkkien omien varsojen hinnat laskevat. Tämä on aika selkeä logiikka: Miksi Eurooppalaiset ostaisivat esim Muscle Hillin varsoja USAsta kun Ruotsissa tehdyt varsat pääsevät mukaan useampiin lähtöihin? Pakasteesta saatu korvaus ei riitä korvaamaan hintojen tasoa.
3. Kun parhaat pakasteoriit astuvat liian suuren osan huipputammoista, niin ne hyvät mutta ei huippuoriit eivät käy kaupaksi. Niille kun ei ole tammoja tarjolla.
4. Kun oriista pakastaa ja lähettää pakastespermaa ja lisäksi maksaa agenteille, eläinlääkäreille ja farmeille provisioita, niin tulokseksi jää yllättävän vähän tuloa.
Jo nyt huippuoriista tyyliin Chapter Seven, Walner, Tactical Landing ei myydä pakastetta Eurooppaan. Pakastetta on olemassa, mutta sitä saa ainoastaan omistusosuuden ko oriista omistava henkilö. Ulkopuolisille ei myydä. Muscle Hill on osoittanut väsymistä kovan pakaskäytön seurauksena ja senkin omistuspiireissä on keskusteltu pakasteen myynnin lopettamisesta tai vähintään myynnin rajoittamisesta osuuden omistajille.
Seurauksena on ollut Chapter Sevenin omistusosuuksien hinnan nousu ja USAssa myytävien varsojen huomattava kallistuminen. Myös menestyneimmät kasvattajat varaavat paikkoja mieluimmin oriille, joista pakastetta ei tarjota.
Ranska on sitten aivan eri asia markkinan suljetusta luonteesta johtuen. Mutta sielläkin oriiden liiallinen käyttö on tuonut oriiden sperman tuotantoon ongelmia. Ranskan huipuista spermaa lienee kuitenkin edelleen saatavissa tulevaisuudessakin.
Kun suuret ja merkittävät ravipoliitikot kohtaavat keskustellaan kuitenkin jo ajatuksesta: Tulisiko yhden oriin astutusmäärää rajoittaa esim 150 tammaan vuodessa koko maailma huomioiden? Tämä voi hyvinkin olla totta tulevaisuudessa.
MAS