Talven niska taittuu pian ja on aika suunnitella astutuksia!

En edelleenkään ota tässä kantaa Suomessa vaikuttaviin oriisiin, koska olen itse MAS Breeding Oy:n kautta liian osallinen asiaan. Totean kuitenkin, että Suomessa on nyt ensi kertaa sitten Expres Riden, Barbequen ja Choctaw Braven ajan erittäin tasokkaita oriita! Suomessa vaikuttavien oriiden hinta/ laatu suhde on huippuluokkaa maailmassa!

Käyn läpi isojen ravimaiden oriit, joita minun mielestäni kannattaisi käyttää Suomessakin. Otan myös huomioon suhteen hinta/laatu ja myös tulevan varsan mahdollisen myynnin edelleen suvun perusteella.

USA:

Jenkkien markkinoita hallitsevat täysin kolme suurta: Chapter Seven, Walner ja Muscle Hill. Father Patrick yrittää pysyä vauhdissa mukana. Toki uusia ja potentiaalisia oriita on tulossa kilpailuun mukaan!

Chapter Seven: Kuten jo joitain vuosia sitten kirjoitin: Chapter Seven on nyt Maailman Paras ravinopeuden periyttäjä! Oriin ainoa ’heikkous’ on varsojen usein keskimääräistä pienempi koko… Mutta sekään ei juuri haitta, kun ne pienehkötkin voittavat suurkilpailuja! Chapter Seven astuu New Yorkin osavaltiossa.. Siis aika kaukana suurista kasvatuspaikoista. Oriista ei saa siirtopspermaa, eikä New Yorkin osavaltio siirtoja muutenkaan hyväksy. Moni kasvattaja ei halua lähettää parhaita tammojaan astutusreissuille noin kauas varsinkaan jos tamoilla on varsa vierellä. Eli Chapter Seven ei edelleenkään astu Pohjois-Amerikan parhaita tammoja kuin osittain! Tästä huolimatta tulokset ovat loistavia. Jopa niin hyviä, että Chapter Sevenin poikia ei ole pystytty ostamaan edes Ruotsiin tai Italiaan kuin yksittäisiä kappaleita! Pastespermaa ei ole tarjolla.

Mikä sitten tekee Chapter Sevenin varsoista niin hyviä? Ensinnäkin keveys ja pitkä askel. Toiseksi poikkeuksellinen kyky vaihtaa rytmiä yhdellä askeleella. Ja kolmanneksi Conway Hallita periytyvä loistava kilpailpää ja älykkyys.

Walner: Esa Lahtisen kasvatti oli poikkeuksellisen lahjakas radoilla. Vain lyhyen kilpailu-uran tehnyt Walner jaksoi hyvin ja yritti kovasti, mutta se poikkeuksellinen ominaisuus oli sen nopeus! Walner pääsi kovempaa kuin muut. Lisäksi ori oli hyvän kokoinen ja kevyt. Kun ori syndikoitiin täydellisesti parhaille kasvattajille ja oriin sperma on erittäin hyvää, niin tulokset parhaiden kasvattajien, valmentajien ja tammojen kautta ovat loistavia. Oriin syndikaatti ei myy pakastespermaa kenellekään, vaikka pakastetta on olemassa ja se on erittäin hyvää. Näin varsojen määrä pysyy sopivana ja kasvattajien saama hinta varsoista on taatusti korkea. Vain omistamalla oriista osuuden (joita on 120 kpl) voi Walnerilla astuttaa tamman Euroopassa! Itse asiassa tämä käytäntö on nostanut Walnerin osuuksien arvoa ennennäkemättömälle tasolle.

Mutta Walnerilla näyttää olevan Chapter Seveniin verrattuna myös heikkous: Walnerin orivarsat eivät ole yhtä hyviä, kuin tammavarsat. Tämä trendi voi toki muuttua, mutta kun tarkastaa 100 Walnerin varsaa, ja seuraa niiden kilpailu-uraa, niin tämä on selkeästi nähtävissä. Kyllä Walnerin pojatkin hyviä ovat, Mutta eivät tammojen tasoa

Muscle Hill: Ehkä kaikkien aikojen paras kilpahevonen piti Pohjois-Amerikan siitosorien valtikkaa hallussaan pitkään. Kunnes sitten Chapter Seven osoitti olevansa parempi. Kun uudet oriit nyt saavat ison osan huipputammoista, niin Muscle Hillin tammojen taso laskee. Tämä taas näkyy väistämättä myös Muscle Hillin varsojen tuloksissa. Ori on edelleen huippu, mutta ei enään paras siitosori.

Muscle Hillin omistaja syndikaatti teki kauan vaaditun päätöksen: Pakastetta annetaan vain osuuden omistajille. Näin hinnat ja kysyntä pysyvät yhä korkealla tasolla.

Father Patrick: Suuri lahjakkuus radoilla aloitti siitoksessa eri ravipoliittisista syistä vajaalla teholla. Kun sitten varsat olivat hyviä, mutta eivät parhaita, niin kysyntä tyssäsi ja hinta laski. Father Patrick pystyy jättämään erinomaisia varsoja. Ja jopa tähtiä. On kuitenkin selviö, että ori tarvitsee juuri oikeanlaisen tamma tuottaakseen huippuvarsan. Mutta jos jollin Suomessa on juuri oikeat ominaisuudet omaava tamma, niin Father Patrick on yksi parhaista Suomessa tarjolla olevista oriista!

Greenshoe: Huippunopea, mutta hiukan vaikea ori sai heti alussa tasokkaat tammat. Noista varsoista maksettiin huippuhintoja niin Ruotsissa, kun USAsakin; tosin moni hinta oli oriin pääomistaja tarkoituksella nostattama. Ensi kesä on arvon puolesta näytön paikka! Varsojen pitää pärjätä heti 2-vuotiaina Chapter Sevenin, Muscle Hillin ja Walnerin varsoille. Muuta varsojen ja oriin arvot romahtavat. Tätä tietysti helpottaa se että Greenshoen varsat saavat kilpailla Pennsylvanian Sire Stakeissa, joissa vastus on hiukan helpompaa.

Gimpanzee: Chapter Sevenin poika, jonka varsat tulevat 1-vuotiaiksi. Näin useita Kentuckyssä ja varsojen ulkonäköön on pakko ihastua! Kun emätkin ovat parasta A luokkaa, niin hinnat tulevat oleman korkeita ja odotukset vielä Greeshoetakin korkeammalla. Oriin sperma kuitenkin rajaa tammamäärän alhaiseksi eikä pakastetta saa… Edes siirtospermaa ei ole tarjolla.

Six Pack: Ensimmäiset varsat tulevat radoille tänä vuonna. Sijoituspaikka New Jerseyssä on haastava: Vastus tulee olemaan luunkova: Walner, Muscle Hill… Tammojen taso oli ok, mutta ei lähelläkään esim Greenshoen tasoa. Mutta ori itse oli oikein hyvä. Sperman laatua on ok ja joitain paikkoja saattaanm olla myös Suomessa pakasteella

Captain Corey: Voitti Hambon kun ikäluokan paras eli Jujubee ei ollut ilmoitettuna. On outcross jenkkisukuisille tammoile ja varmasti kokeilemisen arvoinen

International Moni: Love Youn poika Moni Makerista on itse alkionsiirtovarsa. Varsat tavallista emistä menevät oikein hyvin! Oriin suosio ja arvo ovat nousussa. Minusta hinta/laatu suhteessa erinomainen valinta!

Bar Hopping: Ori kuoli liian aikaisin. Ei yhtä hyvä, kuin nuo kolme parasta, mutta koko Maailmassakin top10 periyttäjä helposti. Jos joku tätä vielä saa pakasteena, niin suosittelen käyttämään!

Helpisontheway: Indianassa astuva Chapter Sevenin poika. Ensimmäiset varsat olivat 2-vuotiaita viime vuonna ja tulokset olivat kiitettäviä. Ori ei ole tunnettu meillä, mutta hyvä ori on kyseessä! Suosittelin tätä useammallekin viime vuosina, mutta ilmeisesti vain yksi käytti tätä silloin 3.000 Dollarin maksulla saatavissa ollut hyvää oritta! Nyt hinta nousee rutkasti, mutta voi silti olla hyvä valinta

Tactical Landing: Varsat ovat isoja ja usein myös kömpelöitä. Olivat ihan ok 2- vuotiaita, mutta hyvin todennäköisesti parantavat isänsä tavoin 3-vuotiaana. Eurooppaan tämä voisi sopia, koska varsat jaksavat hyvin ja usein maili on liiian lyhyt matka! tämä vuosi kertoo oriin suunnan siitosuralla!

EL Titan: Ihan hyvä ori, joka ei saa ikinä mahdollisuutta USAssa. Syndikoimaton ori meidän aikanamme tarvitsisi valtavan farmin ja huipputammat omasta takaa onnistuakseen. Ok valinta Suomessa pakasteella!

Kanada:

Muscle Mass: Kanadan kuningas on hyvä ori! Huippujakin tulee ja myös sperman laatu sekä saatavuus ovat hyvia. Oikealle tammalle hyvä valinta.

Resolve: Muscle Hillin poika joka muuttaa Eurooppaan. Hyvä peiyttäjä, jonka sperma on huonoa. Mutta jos varsan saa, niin usein tulee hyvä

Forbidden Trade: Kadabran paras poika, joka löi Greenshoen ja Gimpanzeen Hambossa. Valitettavasti sperma ei raporttien mukaan tulee paljoa kerralla, mutta erittäin mielenkiintoinen tulokas!

Italia:

Nad Al Sheba: on ottanut Italian parhaan periyttäjän paikan jopa ilman huipputammoja! Tulokset todennäköisesti vain paranevat kun varsat tasokkaammista emistä tulevat radoille! Kun tätä vertaa esim Varenneen, Maharajahiin, Nuncioon ym niin on vain sanottava että Nasd Al Sheba on huippuperiyttäjä; sen verran ori on noita mainittuja parempi! Nad Al Sheba on Ehkä jopa paras ori mitä Suomessa voi käyttää 2023.

Oropuro Bar: Love Youn poika on asiallinen periyttäjä. Hinta/laatu suhteessa hyvä valinta Suomessa.

Ruotsi:

Calgary Games: Hinta/ laatu korkea. Tietysti tappio Prix D’Ameriquessa laskisi arvostusta, ja voitto ei sitä edes nostaisi. Silti halpa tasoon nähden!

Francesco Zet: Upea radoilla, vaikka ei ole kohdannut kuin Ruotsin huippuja. Voi toki olla että ei haluakaan kohdata Maailman huippuja: Häviö Maailmalla romahduttaisi oriin arvon eikä voitto arvoa nostaisi! Mielenkiintoinen ori!

Readly Express: Jälkeläisnäyttöjä antaneista oriista Ruotsin ehdoton ykkönen. Mutta paikan saaminen voi tälläkin olla vaikeaa.

Donato Hanover: Yksi koko Maailman parhaista tammojen periyttäjistä. Hyvä valinta oikealle tammalle ja hinta/laatu on hyvä. MUTTA jos tulee orivarsa, niin toivoa on vain vähän.

Explosive Matter: On edelleen hyvä valinta. Ruotsin kärkeä hinta/laatu

Fourth Dimention: Ainoa Chapter Sevenin poika Ruotsissa.. Valitettavasti. Aloitus kaksoisvoitolla Uppfödningslopissa oli upea. Hinta/laatu erinomainen, mutta paikkoja ei taida saada?

Maharajah: Loistaa kyvyllään saada tammat kantaviksi ja spoerman määrällä! Varsoja on valtavasti, joten hyviä löytyy myös. On kuitenkin jättänyt edelleen vain yhden kansainvälisen tason huippuhevosen: Alerajah Onen. Ei vakuuta minua noin suurista määristä varsoja. Maharajahista saat varsan ja tuo varsa kyllä kilpailee asiallisella tasolla. mutta hinta/laatu ei ole huipputasoa!

Nuncio: Hyvä aloitus niin Italiassa, kuin Ruotsissakin, Minusta hyvä valinta, vaikka lisänäytöjä odotetaan!

Beer Summit: Hyvä ori hintaluokassaan!

Ranska:

Ready Cash: Euroopan paras ori. Ranskassa aivan omaa luokkaansa. Paikan saaminen on vaikeaa. mutta rahallahan tunnetusti saa:):):)

Love You: Edelleen se Ranskan toinen hyvä ori. Tulee jo vanhaksi, ja varsoista on vaikea saada huippuhintoja, mutta hyvä ori!

Yksikään Ready Cashin pojista ei ole ollut edes lähellä isänsä tasoa Ranskassa. Readly Express on selkeästi paras siitosoripoika. Ehkä Italiano Vero voisi periä isän manttelin? Tai joku muu?

MAS