Ranskan siitosoriit

Ranskan on Maailman suurin ravihevosten kasvatusmaa. Itse asiassa Ranskan kasvatus on jopa suurempi, kuin muu Eurooppa yhdessä. Lähes 15.000 astutettua ravuritammaa vuodessa ja pyöreästi 10.000 syntynyttä varsaa joka vuosi on valtava massa, josta aina tulee huippuhevosia! Kun Ranskan kantakirja on sujettu eikä näin voida käyttää muiden maiden (lähinnä USAn) parasta verta, niin mitä on tulossa?

Ranskan kantakirja on ollut pääosin suljettu 1930 luvulta asti! Ensimmäisinä vuosikymmeninä tehtiin paljon hevosten vaihtoja ja astutettiin jenkkioriilla merkiten isäoriiksi joku ranskalainen! Esim kuuluisa Calumet Delco astui paljon nimellä Gael.

Sitten Ranskan supertamma Roquepine vietiin vastoin sen ajan sääntöjä astutettavaksi Hanover Shoe Farmille USAhan. Syntyi 2 merkittävää orivarsaa Stars Pridestä ja Ayreksesta: Florestan ja Granit. Kumpikaan ei saanut tietenkään oikeutta kilpailla Ranskassa… Vähän sama, kuin jos Suven Sametti astutettaisiin nyt Odd Heraklesilla Norjassa! Mutta varsat olivat kuuluisia ja niiden treenejä seurattiin tarkasti! Nuo varsat eivät myöskään saaneet osallistua kuin kisoihin aikuisella avoimella tasolla naapurimaissa. Aloitus radalla oli siis poikkeuksellisen vaativa. Florestan oli hyvä, mutta ilman rutiinia ei loistava. Granit samoin.

Ranskan viranomaiset kuitenkin lopulta tekivät poikkeuksen: Valtion siittola osti Florestanin (Ja myöhemmin myös Granitin) ja se sai oikeuden astua tammoja Ranskassa! Ori oli heti niin suosittu, että varauksia tuli valtavasti. Paikan saaneet tammat valittiin vuosittain arpomalla. Florestanista tuli Ranskan hallitseva siitosori ja sen pojat täyttivät siittolat! Eikä Granitkaan huono ollut! Amerikkalainen veri vei ranskalaista hevosta jälleen nopeasti eteenpäin! Paine kasvattajilta oli nyt niin kova, että Ranskan kantakirjaa raotettin varovasti: 20 tamma vuodessa sai luvan astutukseen jenkkioriilla!

Nyt astui kuvaan Jean Pierre Dubois ja hänen lähipiirinsä! He käyttivät tuosta kiintiöstä leijonanosan! Kun varsoja tuli radoille, niin ne hallitsivat ensin kilpailuja ja myöhemmin siitostoimintaa! Näin puhdas ranskalainen ravuri katosi nopeasti! Tänä päivänä voi sanoa, että kaikki merkittävät ravurit Ranskan kantakirjassa ovat hybridejä: Ranskalaisen ja Amerikkalaisen veren yhdistelmiä.

Mutta pian kantakirja Ranskassa sulkeutui taas. Noista kantakirjan avaamisen ajan tuottamista oriista meidän aikanamme kolme oli täysin omalla tasollaan Ranskassa: Coktail Jet, Love You ja Ready Cash. Kun noiden verta yhdisteltiin, niin Ranskalaisen ravurin parhaat yksilöt nousivat kansainvälisen raviurheilun valioiksi Euroopassa.

MUTTA kun nuo kolme olivat niin dominoivia, niin tultiin uuden ongelman eteen: Kun huippukasvattajilla olikin esimerkiksi Ready Cashin tyttäriä (tai poikia) Love You emästä. niin ei ollutkaan yhtään riittävän tasokasta Ranskan kantakirjan oritta millä voisi astuttaa nämä huipputammat ja saada kansainvälisen tason varsoja muuten kuin sattumayksilöinä! Lähes aina ori, jolla tällainen tamma astutettin ei ollutkaan riittävät hyvä! Näin alkoi kasvaa paine saada lisää Amerikkalaista verta Ranskan jalostukseen! Tämä keskustelu ja taistelu on nyt kesken. Tuloksen näemme muutaman vuoden kuluttua!

Ready Cashillä on eniten suurten odotusten poikia siitoksessa. Nyt Ruotsia ja Amerikkaa myöten. Kuitenkin vain yksi pojista on toistaiseksi päässyt edes lähelle isänsä tasoa siitosoriina (Readly Express). Ranskalaisille innostus Ready Cashin poikiin on hiipumassa tulosten ollessa paljon odotuksia huonompia! Ready Cash näyttää paljon paremmalta emänisältä kuin isänisältä! Toki joku uusi Ready Cashin poika voi kääntää tilanteen.. Vaikka minun suosikkini Italiano Vero. Mutta ei näytä lupaavalta!

Love You puolestaan näyttä paljon paremmalta siitosoriiiden isänä! Lisäksi Ready Cash näyttää tarvitsevan risteytystä Love Youn kanssa ollakseen parhaimmillaan. Love Youn pojat ylittävät odotuksia kaikissa maissa. Jopa International Moni on ensimmäisenä Ranskan verta omaavana oriina lähellä oriiden kärkeä USAssa! Vain Chapter Seven, Muscle Hill ja Walner ovat edellä! Love You näyttää toimivan hyvin niin ranskalaisten kuin jenkkiverta omaavien tammojen kanssa.. Eikä Love You ole riippuvainen saamiensa tammojen suvuista. Kaikki hyvä sopii!

Ready Cashiltä odotettiin dominointi isänisänä. Mutta tulokset ovat siis toistaiseksi suuria pettymyksiä. Love You taas ei ollut itse yhtä dominoiva ori kuin Ready Cash. Mutta siitosoriiden tuottajana Love You on valtavan paljon edellä Ready Cashiä. Ainakin toistaiseksi!

Kun samalla moni isälinja näyttää häviävän tulosten vaatimattomuuden seurauksena, niin paine avata Ranskan kantakirjaa uudelle jenkkiverelle kasvaa koko ajan. Jenkkiveri on tuonut kaikki edistyaskeleen ranskalaiseen ravurirotuun koko sen historian aikana. Historia näyttäisi jälleen toistavan itseään ja uudelle tasolle noustakseen Ranskalainen ravuri tarvitsee uuden annoksen amerikkalaista verta! Muuten voi tulla tason lasku kun huipputason verta on niin vähän!

Ne sinänsä hyvät suvultaan voimakkaasti ranskalaiset oriin taas näyttävät saavan oikein hyviä tuloksia kun niitä käytetään jenkkisukuisille tammoile! Tämä on hyvin loogista: Ranskalainen ravuri parantaa oikein käytettynä liian sukusiitettyä amerikalaista ravurisukua. Mutta silti Ranskalainen ravuri tarvitsee paljon kipeämmin amerikkalaista verta ollakseen huipulla! Yhdessä siis parempi! Hybridit perivät lopulta huippuhevosten maailman.

MAS