Pohjois Amerikan isäoriit rankingissa

Suurin vallankumous pitkään aikaan on tapahtumassa. Ensinnäkin jätän pois nyt eläköityneet ja Eurooppaan viedyt oriit.. Ja tärkeimpänä: Conway Hallin linja näyttää ottavan johtajan paikan Muscle Hillin ja Valley Victoryn linjalta!

Poistuneita oriita ovat mm Conway Hall, Cantab Hall, Kadabra, Donato Hanover, Explosive Matter, Andover Hall, RC Royalty ja Credit Winner.

Antamani ’ranking’on luonnollisesti myös mielipidekysymys, mutta se pohjautuu faktoihin ja tilastoihin. Tässä ei myöskään vielä arvoida oriita, joiden varsat eivät ole kilpailu iässä.

 1. WALNER

Superlahjakas Chapter Sevenin poika on nyt ykkönen pelkillä 2-vuotiailla! Chapter Seven voisi myös olla ykkönen, Mutta hienosti syndikoitu ja paemmat tammat + suuremmat ikäluokat tuovat voiton Walnerille.

Esa Lahtisen kasvatti oli poikkeuksellisen nopea, kyvyt ja isokin vielä. Sperma on laadukasta ja kestää niin pakastamisen kuin siirrotkin. Sekä oriit, että tammat menestyvät. Walnerin varsoilla on poikkeuksellisen kova nopeus eikä jaksamistakaan voi moittia!

Mielenkiintoista on omistajien kieltäytyminen pakastesperman myynnistä! Vain osuuden omistamalla saa paikan Walnerille.. Osuus on kallis, eikä noita saa edes rahalla.. Huhutaan jo lähes 300.000 dollarin hinnoista/ osuus. Lisäksi osuuksilla on ’first right of refusal’ eli jos ostat osuuden, niin vanhoilla osuuden omistajilla on 30 vrk aikaa lunataa tuo osuus itselleen..Ainoa poikkeus on huutokauppa, jossa ostaja saa varrmast osuuden jos on voittoisa tarjoaja… Mutta kun osuuksia ei tule huutokauppoihin…

On hienoa seurata miten Walner jatkaa tulevaisuudessa.

 1. CHAPTER SEVEN

Hieno kilpahevonen.. Ei niin suuri, mutta loistava päältään. Sperma ei ole tasokasta; siitoja ja pakastetta ei ole tarjolla. Kun ori vielä astuu kaukana kaikista New Yorkissa, niin se ei saa parhaita tammoja koskaan. Varsat ovat kalliita jopa tavallisemmista emistä.. Jopa ne pienet… Silti Chapter Seven tulee voittamaan Pohjois-Amerikan isäoritilaston 2021 selvällä erolla. Muscle Hill on löyty. mikä tuntui mahdottomalta pitkään. Vain oma poika Walner haastaa tiukasti! On kyllö myönnettävä, etä Muscle Hill ei ole kadonnut mihinkään. Se on hyvä ori.. Yksi kolmesta ylivoimaisesta. Mutta nyt vasta se kolmas!

On oikeastaan hämmästyttävää, että Chapter Seven pystyy kaikkeen tähän. Ilman tasokasta syndikaattia ja pienemmillä varsamäärillä kuin kilpailijansa. Ori vain on niin hyvä, että se voittaa vaikka se ei saa edes tasaveroroista mahdollisuutta!

 1. MUSCLE HILL

Ylivoimainen periyttäjä on vasta rankingin kolmas.. Suuri yllätys, mutta ei kerro Muscle Hillin heikkoudesta, vaan noiden kahden parhaan oriin hyvyydestä. Muscle Hill on edelleen kaukana muiden yläpuolella, mutta kärkikolmikko USAssa on supertasoa. Maailman parhaat; ainoastaan Ready Cash voi olla samoilla korkeuksilla.. Jonne Readly Express pyrkii myös.

Vuoteen 2021 asti Muscle Hillin osuudet olivat kaikkein kalleimpia, mutta tänä vuonna Walner ja Chapter Seven jättivät vanhan mestari kauaksi taakseen. Samoin on nähtävissä selvä siiirtymä uusinn oriisiin Muscle Hillin saamissa huippuammoissa. Kuitenkin on minusta selvää, että Muscle Hill tulee edelleen jättämään suuria tähtiä. Mestari pysyy huipun tuntumassa.

 1. FATHER PATRICK

Huippu radoilla, syndikointi ja aloitus siitoksessa ei mennyt nappiin. Mutta hyvä ori kuitenkin. Oikealle tammalle Father Patrick on edelleen hyvä valinta, mutta kärkikolmikon tuloksiin on pitkä matka. Ruotsin huippuihin verrattuna Father Patrick on itse huippu.

Varsojen ’vikoina’ voidaan pitää usein pienehköä kokoa ja lyhyttä askelpituutta. Samoin varsat usein melovat.

 1. BAR HOPPING

Muscle Hillin poika, joka monella tavalla muistuttaa emänisäänsä Credit Winneriä periyttäjänä. Jokseen kaikki varsat ovat hyvä kokoisia, kevyitä ja osaavat ravata. Eivät juuri laukkaa ja ovat hyviä ajaa. Kuitenkin varsat on usein rakennettu kahdesta eri ’parin’ osasta. Etupää on lähes täydellinen.. Iso säkä, syvä runko ja kapea rinta. Mutta takapää on numeroa paria vaatimattomampi. heikompi lautanen tekee tepposet kun ajetaan koo matka tosi kovaa. Varsinkin mailin radalla Bar Hoppingin varsat ovat usein vaikeuksissa viimeisillä metreillä.Mutta ori on hyvä ja sopisi erinomaisesti Pohjolan kilpailuihin. Super nopeita startista ja hyviä ajaa myös.

 1. CREATINE

Ori joka ei saanut mitään mahdollisuuksia, mutta osoittauttuu parhaaksi Andover Hallin pojaksi! Loistava Jujubee on ensimäisestä ikäluokasta, eikä se ole ainoa hyvä varsa. Astutetut tammat olivat tavallisilta kasvattajilta ja keskinkertaisista emistä… Silti tulokset vakuuttavat. Varsat ovat rakenteeltaan parhaita mitä modernit oriit jättävät ja ne osaavat ravata. Creatine oli hyvä radoilla, mutta sillä näyttää olevan kyky jättää itseään parempia varsoja.

Creatine palaa Australiasta Ohioon ja ottanee johtavan oriin paikan siellä helposti.

 1. MUSCLE MASS

Kanadan uusi hallitsija on hyvä ori. Joka vuosi laajaa tasoa joissa on sekä oriita että tammoja. Muscle Mass lienee Kanaan kuningas vielä pitkään!

 1. SOUTHWIND FRANK

Aikansa suuri lahjakkuus Muscle Hillin poika Southwind Frank on ok siitosori, mutta vaikeuksissa: Se saa tammat huonosti kantavaksi ja näin ollen parhaat tammat valitsevat toisen oriin. Frankin varsat ovat uein vähän ’kirveellä veistettyjä’, mutta kapasiteetiä on… Samoin Frankin varsat tykkäävät treenistä. Erikoispiirre on myös isältä Frankiltä peritty: Nämä hevoset parantavat valtavasti kun kengät otetaan pois.

Ori olisi korkeammalla rankingissa, mutta tuleisuus on uhattuna: Varsoja tulee liian vähänja siksi tammojen taso laskee koko ajan

 1. SWAN FOR ALL

Toinen Andover Hallin hyvä poika. Sekä oriit, että tammat hallisevat Indianaa, välillä tulee myös avoimissa kisoissa riitttäviä Swan ForAllin varsoja. Hyvä ori parhaiden takana!

 1. TRIUMPHANT CAVIAR

Muscle Hillin ja Explosive Matterin ikäkaveri on yksikiveksinen eikä tuota suuria määriä spermaa. Ikäluokat ovat pienehköjä, tavallisista tammoista. Mutta joka vuosi Triumphant Caviar on erittäin korkealla keskivoittosummissa. Tämä ori olisi todennäköisesti ollut perriyttäjänä ihan terävässä kärjessä, jos se olisi joskus saanut hyviä tammoja. Hieno ori ja isänsä Sj’s Caviaria paljon parempi periyttäjä!

 1. ARCHANGEL

Ehkä hienoin ravuriori maailmassa. Myös ok periytttäjä taallisilla tammoillla. Matka huippuhin on valtava, mutta ori on ok.

 1. TRIXTON

Odotukset olivat valtavia, mutta tulokset heikompia. Orivarsat ovat usein heikkoja eikä selvästi parempia ammojen panos riitä nostamaan Trixtonia kymmenen kärkeen.

 1. RESOLVE

Muscle Hillin poika, joka saa huonosti kantavaksi. Ori on kuitenkin hyvä pienellä ensimmäisellä ikäluokalla! Heikko sperma voi estää nousun korkeammalle.

 1. EL TITAN

Jälleen yksi hyvä ori joka ei koskaan saa oikeaa mahdollisuutta. Ori on syndikoimaton eikä omistajilla ja Blue Chip farmilla ole tammoja tukemaan uraa. Valitettavasti astusmäärät ovat pieniä oriin tasoon nähden joten nousu on epätodennäköinen. Ori ansaitsisi parempaa!

 1. WHAT THE HILL

Muscle Hillin poika joka on hyvin syndikoitu Ohiossa. Se saa kaikki mahdollisuudet, mutta minulle ensimmäinen ikäluokka on ollut pieni pettymys suureen määrään verattuna.

 1. MY MVP

Vähän varsoja, mutta yllättävän monta tasokasta! Ei ilmeisesti saa riitävästi tammojakantaviksi, mutta on positiivinen ori!

 1. DOVER DAN

Aloitti hyvin Indianassa. Hienon emäpuolen omaava Andover Hallin poika on parempien Andoverin poikien tavoin hyvin erilainen kuin isänsä. Pienempi, kevyempi ja nätimpi.

 1. UNCLE PETER

Astui Ohion parhaat tammat, mutta suurista määristä tuli vain kohtuullinen tulos. Määrä pitää pinnalla.

19. MUSCLE MASSIVE

Aikansa Hambovoittaja on ollut pettymys siitoksessa. Ehkä huono 2-vuotiskausi ja raskas olemus ennustivat tuhoa?

Pohjois-Amerikassa on nyt muutosten ja uusien tuulien aika. Onko Greenshoe riittävät hyvä haastamaan ylivoimaisen kärkikolmikon? Tai Tactical Landing? Vaiko Gimpangee? tai vielä uudemmat? Kärjen taso on valtava, joten hyvä pitää olla haastakseen!